Skip to main content

 

 

 

 

  • Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίο Θεάτρου

 

  • Το πρώτο βραβείο σε ομάδα επιστημόνων από την Ιταλία και το δεύτερο σε ομάδα Ελλήνων από  Ελλάδα και εξωτερικό

 

Στην ανακοίνωση των πέντε πρώτων βραβείων του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, προχώρησαν  το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Γ. Σούλτη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τάχου.

 

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συνεδρίασης της επιτροπής , τα μέλη της οποίας είναι καθηγητές Αρχιτεκτονικής από Ιταλία, Φινλανδία, Τουρκία, Πολωνία και Ελλάδα.

 

Τα μέλη της Επιτροπής στις ανακοινώσεις τους στάθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξης, ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως το Αρχαίο Θέατρο στον αστικό ιστό μιας πόλης, ενώ μίλησαν με θερμά λόγια για την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, υπογραμμίζοντας την σημασία του διαλόγου και της συζήτησης με την κοινωνία και τους πολιτες για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν και την πορεία της πόλης.

 

«To Aρχαίο Θέατρο της Λάρισας ανήκει σε όλη την  ανθρωπότητα…», τονίστηκε με έμφαση από τα μέλη της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του Μνημείου, όχι μόνο για την Λάρισα και την χώρα, αλλά για όλο τον κόσμο.

 

Σε δηλώσεις του πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ. Σούλτης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη χαρά του για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και για τον πλούτο των ιδεών που κατατέθηκαν από επιστημονικές ομάδες απ΄ όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι χρειάστηκαν να ξεπεραστούν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.  Συμπλήρωσε δε πως στα χρόνια της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής έχουν πραγματοποιηθεί πέντε διαγωνισμοί ιδεών, διαφόρων σταδίων και επιπέδων, για ζητήματα που αφορούν την πόλη. Ο κ. Σούλτης ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων για τη άριστη συνεργασία, τα μέλη της Επιτροπής καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου για τη διοργάνωσή του.

 

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Τάχος, ο οποίος εξήγησε ότι τόσο οι βραβευθείσες προτάσεις, όσο και το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν θα αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης, ενώ θα παραδοθούν και στους αρμόδιους φορείς (Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας, ΤΕΕ κ.α).

 

Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των προτάσεων και των αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων αποτελούν παρακαταθήκη και «προίκα» για την Λάρισα για την εξέλιξη της πόλης τα επόμενα χρόνια.

 

Εκ μέρους της επιτροπής ο Ελληνας καθηγητής Αρχιτεκτονικής Αρης Σαπουνάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον πλούτο των ιδεών που κατατέθηκαν μέσω των προτάσεων, ενώ Ακολούθως ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, καθηγητής Renato Rizzi, από την Ιταλία, αφού αναφέρθηκε στα σύνθετα προβλήματα που εκ των πραγμάτων προκύπτουν από  η ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού μνημείο στην καρδιά του αστικού ιστού μιας πόλης, προχώρησε στην ανακοίνωση των πέντε βραβείων τα οποία απονέμονται στις εξής ομάδες:

 

 

1ο Βραβείο – LC1887

 

Armando Dal Faffro – Architect – ITALY

Vincenzo d’Abramo – Architect – ITALY

Claretta Mazzonetto– Architect – ITALY

Mattia Cocozza– Architect – ITALY

Valeria Defilippis- Architecture Student- ITALY

Vittoria Pizzol Architecture Student- ITALY

 

 

2ο Βραβείο – AB4817

 

Evangelos Pournaras – Architect – GREECE

Amalia Vranaki – Architect – UK

Aikaterini Margariti – Architect – SWITZERLAND

Nella Golanda –  Large scale urban landscape sculpture– GREECE

 

 

 

 

3o Βραβείο – FR1497

 

Fatih Yavuz – Architect – TURKEY

Omer Emre Savural – Architect – TURKEY

Bilal Ugur Liman – Architect – TURKEY

Guney Gursu Tonkal – Architect – TURKEY

Muhammed Talha Yazici – Architect – TURKEY

Ceyda Tokcan – Architect – TURKEY

Kaan Ozdemir -Architecture Student – TURKEY

Ebru Evin -Architecture Student – TURKEY

Pelin Yoncaci Arslan—Architect- Historian-TURKEY

 

4ο Βραβείο – QY8520

Antonio Nitti – Architect – ITALY

Vincenzo Bruni – Architect – ITALY

Alessandro Benedetto- Architecture St. – ITALY

Martina Morelli- Architecture St. – ITALY

Sebastiano Narracci -Architecture St. – ITALY

Gian Luca Ranieri-Architecture St. – ITALY

Rossella Zeverino -Architecture St. – ITALY

 

 

5ο Βραβειο – BB8888

Alexios Tzompanakis – Architect – GREECE

Manuela Raitano – Architect – ITALY

Alessandro Lanzetta -Architect – ITALY

Anzela Fiorelli -Architect – ITALY

Benedetta Tamburini- Architect – ITALY

Laura Terrone – Architect – ITALY

Federico di Cosmo – Landscape Architect – ITALY

Beatrice Pia Pizzicaroli -Architect – ITALY

Stefano Pannella -Architect – ITALY

Efthymia Royka – Archaeologist – GREECE

Irene Tuzi -Sosiologist –GERMANY

 

 

 

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

 

Renato Rizzi, Ιταλία – Πρόεδρος Επιτροπής

Γεννημένος στο Rovereto της Ιταλίας το 1951, απόφοιτος του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας (1977). Από το 1984 έως το 1993 εργάστηκε στο γραφείο του Peter Eisenman, στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στη Βενετία γίνεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο IUAV. Η μεθοδολογία του: σχεδιασμός, διδασκαλία, συγγραφή. Η κύρια εγρήγορσή του: η διπλή επιστημονική δομή της λέξης Αρχιτεκτονικής (αρχή-τέχνη). Το όραμά του: δύσκολα αποδεκτό στη σύγχρονη εποχή. Τελευταίο υλοποιημένο έργο: Θέατρο Shakespeare στο Gdansk (Πολωνία), 2014. Τελευταίο ολοκληρωμένο έργο: La Solemnidad de la Civilidad, στο Queretaro (Μεξικό). Τελευταίο δημοσιοποιημένο βιβλίο: John Hejduk, BRONX, Manuale in versi, 2021.

 

 

 

Deniz İncedayi, Prof. PhD, Τουρκία

Αποφοίτησε από το Γερμανικό Λύκειο το 1979, και από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Mimar Sinan, της Κωνσταντινούπολης το 1986.

Από το 1986 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan. Στον ακαδημαϊκό χώρο, ασχολείται με τα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα κατά τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, άρθρα, μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και συμμετείχε αρκετές φορές ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και σε προγράμματα εργασίας. Επίσης έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης στο πανεπιστήμιο και στο Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο της Τουρκίας. Στις διεθνείς πλατφόρμες έχει εργαστεί ως: Μόνιμο Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του «Global Award for Sustainable Architecture», Αντιπρόεδρος της Region II, UIA (2011-2017), Μέλος του Συμβουλίου της Region II, UIA (2009-2011), Μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης και επικύρωσης της UNESCO-UIA, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης (2010-2014), Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Τουρκίας (2016-2020), Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Τουρκίας (2020-…), Επιμελήτρια του Architectural Journal (mimar.ist) του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης (2006-…).

 

 

Rainer Mahlamäki, Φινλανδία

Ο καθηγητής Rainer Mahlamäki, Φινλανδός αρχιτέκτονας, γεννήθηκε το 1956. Τα αντιπροσωπευτικά του έργα είναι απόρροια της πίστης του στην σημασία της κατανόησης της ιστορίας που υπάρχει πίσω από κάθε υποψήφιο έργο. Προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους για τους οποίους σχεδιάζει, το τοπίο το οποίο μετασχηματίζει, και την ιστορία που εκπροσωπεί. Εάν, μουσεία ή κατοικίες, τα σχέδιά του βασίζονται σε βαθιά κατανόηση και μιλάνε για τον εαυτό τους.

Ο Rainer Mahlamäki είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Oulu, διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής από το 2002 έως το 2006 και Πρόεδρος της Φινλανδικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων από 2007 έως το 2011.

Ίδρυσε  το αρχιτεκτονικό γραφείο Lahdelma & Mahlamäki architects με τον Ilmari Lahdelma το 1997, ενώ ήδη είχαν αρχίσει τη συνεργασία τους μέσα στη δεκαετία του ’80. Στις πιο γνωστές δουλειές του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνοεβραίων στη Βαρσοβία, Πολωνία, και το Μουσείο Φινλανδικού Δάσους Lusto  στο Punkahariu της Φινλανδίας.  Κάποια από έργα του σε εξέλιξη είναι οι ουρανοξύστες Trigoni στο Ελσίνκι και το Μουσείο The Lost Shtetl στην Šeduva τηε Λιθουανίας. Ο Rainer Mahlamäki συχνά είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε σημαντικούς διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα πρωτοποριακά του έργα έχουν κατά καιρούς αναγνωριστεί, όπως με το μετάλλιο του Πρίγκηπα Ευγένιου από τον Βασιλιά της Σουηδίας, για εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.

 

Jacek Lenart – Πολωνία

Εκπρόσωπος UIA, Αρχιτέκτονας.

Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Szczecin με μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας, Πολωνία.

Πρόεδρος της Συντονιστικής Ομάδας κριτών διαγωνισμών της Ένωσης Πολωνών αρχιτεκτόνων, SARP.

Κριτής σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, όπως για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Βαρσοβία, και για το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο STUDIO A4 στο Szczecin. Έργα του μεταξύ άλλων: ανακαίνιση του Turzyn Block στο Szczecin, έργα αποκατάστασης στην περιοχή Podzamcze στην παλιά πόλη του Szczecin, Γκαλερί Μοντερνας Τέχνης TRAFO στο Szczecin, έργα αποκατάστασης στο μεσαιωνικό τετράγωνο STARÓWKA στο Stargard. Πολωνός συνεργάτης του έργου Φιλαρμονκή στο Szczecin (με τους EBV,[E]) και του Concert Hall “Jordanki” στο Toruń, Πολωνία (με τους Menis Arquitectos, [E]). Τιμήθηκε με πολλά Πολωνικά Αρχιτεκτονικά βραβεία, καθώς και με το ευρωπαϊκό βραβείο Mies van de Rohe το 2015 (σε συνεργασία με τους EBV, [E]). Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο SARP Honorary Award. Τιμητικό μέλος του Bund Deutsche Architekten BDA.

Γεννήθηκε το 1953 στο Szczecin, της Πολωνίας.

 

 

Άρης Σαπουνάκης, Ph.D. – Ελλάδα

Ο Αριστείδης (Άρης Σαπουνάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό στον Αστικό Σχεδιασμό στο πανεπιστήμιο Heriot-Watt University στο Εδιμβούργο. Πήρε τον Διδακτορικό του τίτλο στο Heriot-Watt University του Εδιμβούργου, το 1985. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι «Environmental Information and Cognitive Needs». Ο Άρης Σαπουνάκης είναι μηχανικός ειδικευμένος τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στα αστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Εκτός από εγχώρια και εμπορικά αρχιτεκτονικά έργα, έχει προσεγγίσει αστικά και χωροταξικά ζητήματα ανάπτυξης, την προστασία και διαχείριση περιοχών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το θέμα των αστέγων και της δυνατότητας πρόσβασης στην κατοικία για ευάλωτα κοινωνικά σύνολα, καθώς και τη διαχείριση των περιοχών του κέντρου της πόλης σε περιόδους κρίσης. Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων εμπειρίας ως συμβούλου, έχει πάρει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διαγωνισμούς, καθώς και σε μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ασχολούνται κυρίως με θέματα οικιστικά, πολιτιστικής κληρονομιάς και διατήρησης του τοπίου.

Τα τελευταία 25 χρόνια διδάσκει Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στο Τμήμα Προγραμματισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

 

 

Leave a Reply