Για μια πόλη Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας
- Με βάση το σχεδιασμό μας, πρωταρχική ανάγκη ήταν η ενίσχυση των υποδομών της πόλης. Ο δημόσιος χώρος αναβαθμίστηκε και λειτουργεί ως ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες πολιτιστικές υποδομές, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Προσκήνιο Πολιτισμού, τα επτά μουσεία της Λάρισας, το Μπεζεστένι που ανακατασκευάζεται, το Προσκήνιο Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ), αλλά και οι θεσμοί που λειτουργούν, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού, το Θεσσαλικό Θέατρο, η AgroThessaly, το Πάρκο των Ευχών, προσελκύουν επισκέπτες που δίνουν ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις.
- Η αλήθεια είναι πως η εξωστρέφεια της πόλης, βασισμένη στις μεγάλες υποδομές της, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στο επόμενο διάστημα όμως, θα αρχίσει να λειτουργεί το «Κέντρο Επιχειρηματικότητας» στο Μπεζεστένι, ένας θεσμός που απ’ τη μια θα ξαναδώσει τον εμπορικό χαρακτήρα στο μνημείο, αλλά από την άλλη θα παίξει το ρόλο του συμβούλου των επιχειρήσεων της περιοχής, με εξειδικευμένο προσωπικό και σύνδεση με την τοπική και διεθνή αγορά. Παράλληλα ξεκινάει να λειτουργεί στο Δήμο Λαρισαίων Γραφείο στήριξης της Μικροεπιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Επιχειρήσεων που ήδη σημειώνουν δυναμική ανάπτυξη στην πόλη.
- Την ίδια στιγμή μπαίνει σε φάση υλοποίησης το Open Mall. Ένας θεσμός που θα ενισχύσει την τοπική αγορά, δίνοντας της το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται το μητροπολιτικό αστικό κέντρο της Θεσσαλίας. Η Λάρισα πάντα διέθετε ένα εξαιρετικό εμπορικό δυναμικό, το οποίο πλέον μπαίνει σε άλλη φάση με εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες.
- Πέρα από τις επιχειρήσεις, μια πόλη χρειάζεται και ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον. Η τοπική οικονομία μεγεθύνεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο πάντα η συμβουλευτική και η καθοδήγηση των ανέργων που αναζητούν απασχόληση είναι κομβικό στοιχείο στη διαδικασία της ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Έτσι έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του το Job Center του Δήμου Λαρισαίων (γραφείο εύρεσης εργασίας) για να παίξει το ρόλο του «ενδιάμεσου» ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας.
- Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να καταγραφεί ως ένα κέντρο συνεδριακού τουρισμού, κυρίως στον ιατρικό – αλλά όχι μόνο – χώρο. Ο Δήμος Λαρισαίων διαβλέποντας τις δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα, ενέταξε στη διαχείριση του τις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ και ολοκληρώνει τη μελέτη για την εγκατάσταση συνεδριακού κέντρου, το οποίο θα «εκτοξεύσει» τις προοπτικές τις εξωστρέφειας της πόλης. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε επεκτείνουμε τους χώρους της Σκεπαστής Αγοράς στη Νεάπολη, βλέποντας τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική της AgroThessaly που κάθε χρόνο προσελκύει νέους επισκέπτες.
- Για μια πόλη που αναπτύσσεται στην καρδιά του κάμπου, είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Με απόφασή μας παραχωρήθηκε έκταση στο Μεζούρλο όπου το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας θα αναπτύξει το Ινστιστούτο Βιο – Οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας, έναν από του μεγαλύτερους πόλους καινοτομίας και έρευνας για τον πρωτογενή τομέα.