Σχεδόν ομόθυμα το Δημοτικό Συμβούλιο υπερ του ΣΒΑΚ

Καθαρή θέση υπέρ της συνέχισης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, έλαβαν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην Λαική Συσπείρωσης, στην τελευταία συνεδρίαση όπου τέθηκε εκ νέου το θέμα προς συζήτησης, με πρωτοβουλία της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν».

«Ανάδυση» στον Πηνειό Ολογραμματική προβολή σε υδάτινη εγκατάσταση στο λιμανάκι

 

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Interactive Light Designs παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εικαστική ολογραμματική προβολή σε υδάτινη εγκατάσταση με τίτλο «Ανάδυση» στον ποταμό Πηνειό και συγκεκριμένα στο σημείο λιμανάκι από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου 2021 (ώρα έναρξης 21:30 έως 23:00).

Δ. Λαρισαίων: Περισσότερο φως σε δρόμους, πάρκα και πλατείες

  • Σε εξέλιξη έργο αντικατάστασης 3.273 φωτιστικών σωμάτων με φώτα σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED

Η ΔΕΥΑΛ αλλάζει τα δίκτυα ύδρευσης σε Ανθούπολη, Λαχανόκηπους

  • Στα τέλη του Φθινοπώρου, ξεκινάει η αντικατάσταση και στη Φιλιππούπολη
  • Ακολουθούν ασφαλτοστρώσεις όλων των δρόμων
  • Αναμένονται οι χρηματοδοτήσεις για αντικαταστάσεις δικτύων σε Αγιο Αθανάσιο, Λειβαδάκι,Ηπειρώτικα, Πυροβολικά και Αγιο Θωμά

 

Θετικές εξελίξεις για το Εμπορευματικό Κέντρο στην Λάρισα.

 

Θετικές οι εξελίξεις για το Εμπορευματικό Κέντρο στην Λάρισα.

Εκτενής συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα ευρύτερη στην Θεσσαλία για την λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου από τον ΟΣΕ στην περιοχή μας.

«Επιθυμία Ελευθερίας» 12 και 13 Ιουνίου η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε κτίρια 18 πόλεων Στη Λάρισα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο,12 και 13 Ιουνίου, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας κεντρική δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων, θα προβληθεί με την τεχνική του projection mapping η «Επιθυμία Ελευθερίας».

 

Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν.

 

Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα στις όψεις και των 18 επιλεγμένων κτιρίων, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

 

Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι: Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι - Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδος (Δημαρχείο), Σύρος (Θέατρο Απόλλων), Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και Χίος (Τείχος του Κάστρου - Porta Maggiore).

 

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια 18 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30. Σημειώνεται ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές θα ενισχυθούν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

 

Τα «μυστικά» ενός καινοτόμου εικαστικού αφηγήματος

 

Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

 

Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUC TIE Lab με την ονομασία visual layering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

 

Έτσι, κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, το Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

 

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

 

Η αφήγηση της Επανάστασης και σε ψηφιακή εφαρμογή

 

Ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί στις 12 και 13 Ιουνίου.

 

Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης, αφού εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτίριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, θα έχει πρόσβαση σε πλήθος ενημερωτικών πληροφοριών για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

 

 

Το ΣΒΑΚ είναι επανάσταση για την Λάρισα.

 

Τα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας βρίσκονται σε εξέλιξη. Τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθούν τα έργα σε Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη  - Λ. Κατσώνη και σε Ρούσβελτ Ηλιοδώρου.

 

Για την εξέλιξη των έργων και την δεδομένη θέση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει το ΣΒΑΚ, το οποίο αποτελεί μια πραγματική επανάσταση για την Λάρισα, μίλησε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TRT. 

Νέο όμορφο πάρκο στην οδό Τζ. Καρέζη

 

Ενα όμορφο μικρό πάρκο  στην οδό Τζένη Καρέζη, στην Νέα Πολιτεία διαμόρφωσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων.

 Οι εργασίες διαμόρφωσης χρηματοδοτήθηκαν από τη ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας αερίου, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τη ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ιδιαίτερα τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Λ. Μπακούρα, για  την στενή και άριστη συνεργασία, όλα αυτά τα χρόνια και υπογράμμισε ότι η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη σε χρήση φυσικού αερίου.

 Περιέγραψε συνοπτικά τις ενέργειες που προετοιμάζει ο Δήμος στον τομέα της ενέργειας και κάλεσε τους περιοίκους να προστατεύσουν τον νέο όμορφο χώρο που δημιουργήθηκε.

 Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δεληγιάννης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Μιχ. Αναστασίου, Γ. Αλεξούλης, Ντ. Διαμάντος, Μ. Γιαννακόπουλος,  η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Ευαγ. Αργυροπούλου κ.α.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Λάρισα από το «ΙΟΑΣ Π. Μυλωνάς»

 

Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Λάρισα μέσα από την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με την προώθηση των ήπιων μετακινήσεων και την απόδοση δημόσιου χώρου στους πολίτες, φαίνεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών φορέων που ασχολούνται  με θέματα οδικής ασφάλειας κ.α.

 

Ετσι μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του γνωστού «Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνας» να επιλέξει την Λάρισα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις κεντρικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας Ηνωμένων Εθνών.

 

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στην Λάρισα την πρόεδρο κα.  Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά και στελέχη του Ιδρύματος, οι οποίοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, χαρακτήρισαν ως ευχάριστη έκπληξη τα όσα υλοποιούνται στην Λάρισα τα τελευταία χρόνια. Σε συνεργασία με φορείς της πόλης πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για ταχύτητες μέχρι 30 χλμ/ωρα σε περιοχές των αστικών ιστών, όπου συνυπάρχουν πεζοί, οχήματα, ποδήλατα κ.α.

 

Στο ίδιο πνεύμα, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, η Λάρισα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

 

Ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου με ανοιχτή εκδήλωση στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ποδηλατικούς συλλόγους της πόλης μας.

 

Το κηποθέατρο γέμισε από μικρούς και μεγάλους με τα ποδήλατα να κλέβουν την παράσταση. Η δράση ξεκίνησε με ποδηλατάδα από διάφορα σημεία της πόλης  σε    γκρουπάκια από την Ακαδημία Ποδηλασίας Δήμου Λαρισαίων, τον Ποδηλατικό Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας  και τον Ποδηλατικό Α.Σ. Πηνειό, με κατάληξη   το Κηποθέατρο, συνοδευόμενα από την εθελοντική ομάδα διάσωσης και υγειονομικών αποστολών Ε.Ο.Δ.Υ.Α.

 

Εκεί υπήρχε πίστα επίδειξης BMX από τη ομάδα 'BMX Flatland΄ που ενθουσίασαν το κοινό,  οι  Εικαστικοί των Λεσχών Πολιτισμού έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση ζωγραφίζοντας μαζί με τα παιδιά   την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Εντύπωση έκανε η έκθεση ποδηλάτου αντίκας , παλιά ποδήλατα του1945, 1960, 1980 κ.α. Πιο δίπλα υπήρχε έκθεση ποδήλατων από καταστήματα της πόλης μας σύγχρονα, ξύλινα  κ.α.. Δεν  θα μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση η ενημέρωση για τους  κανόνες οδικής κυκλοφορίας ποδηλάτου που θα πρέπει να τους τηρούμε.

Το ποδήλατο είναι ένα προσιτό και φιλικό μεταφορικό μέσο, σκοπός της δράσης  ήταν να παροτρύνουμε όλο και περισσότερο τους πολίτες της πόλης μας να το χρησιμοποιούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Δυο χρόνια από την εκλογική νίκη της «Συμπαράταξης Λαρισαίων»

 

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες δυο χρόνια από την μεγάλη νίκη της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» στις εκλογές του Ιουνίου του 2019 και την επανεκλογή του Απόστολου Καλογιάννη, ως δημάρχου Λαρισαίων.

 

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τις προοδευτικές δυνάμεις, οι Λαρισαίοι αξιολόγησαν θετικά όχι μόνο το σημαντικότατο έργο της πρώτης θητείας, αλλά και το ήθος και ύφος, στη διοίκηση του Δήμου. Διαπίστωσαν την εργατικότητα και την ανιδιοτέλεια, ενώ έγιναν, σε μεγάλο ποσοστό, κοινωνοί του οράματος της δημοτικής αρχής για την Λάρισα της επόμενης 15ετίας.

 

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» στο πρώτο γύρο των εκλογών  έκοψε πρώτη το νήμα, λαμβάνοντας 42,53%  και στο δεύτερο γύρο η επανεκλογή ήταν πανηγυρική με ποσοστό 57,34%.

 

Η δημοτική αρχή, τους πρώτους μήνες της νέας θητείας συνέχισε, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα,  το έργο της, μέχρι τις αρχές του 2020, οπότε η πανδημία χτύπησε την χώρα μας. Σε ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές,  την επέλαση της πανδημίας και τα όσα προβλήματα προκάλεσε. Δεν είναι προφανώς η ώρα του απολογισμού γιατί παρά το γεγονός ότι όπως φαίνεται ξεπεράσαμε τα δύσκολα, ο κορονοιός είναι ακόμα εδώ.  Το μόνο που αξίζει αυτή τη στιγμή να πούμε είναι πως ο Δήμος Λαρισαίων στήριξε εμπράκτως τα δυο Νοσοκομεία και τους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν την μάχη από την πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας έτσι τον ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο του Δημόσιου συστήματος υγείας.   

 

Ωστόσο, παρά το προβλήματα της πανδημίας, συνεχίσαμε το μεγάλο έργο που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε στην πόλη. Οι υπηρεσίες του Δήμου, παρά τις δυσκολίες δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Και τώρα, με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή. Υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για τα μεγάλα έργα στην πόλη, αντιμετωπίζουμε και βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα στα θέματα της καθημερινότητας, στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες που επλήγησαν και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

 

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους συμπολίτες.

Με ανιδιοτέλεια, ήθος και με όραμα.

Για την πόλη και τον άνθρωπο.

Επικοινωνία

Βενιζέλου 109 & Παπαναστασίου, Λάρισα

email: info@simparataksi.gr