Skip to main content

 

 

Επίτιμος δημότης του Δήμου Λαρισαίων θα ανακηρυχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος θα βρεθεί στην πόλη της Λάρισας προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης κ.κ. Ιερωνύμου και θα συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λάρισας Αγιο Αχίλλιο.

 

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Λαρισαίων, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 11.30 π.μ.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ Μακάριος, συνδέεται με την Λάρισα αφού έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας». Επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση στη διδασκαλία τις Βιοηθικής, καρπός των οποίων ήταν και το διδακτικό εγχειρίδιο πού εξεδόθη, σε συνεργασία με την κ. Άννα Μαυροφόρου, υπό τον τίτλο: «Βιοηθικοί Προβληματισμοί στην Ιατρική Δεοντολογία»

 

 

Σύντομο βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1973. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και κατόπιν Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (master) στην Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στην Ιστορία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στην Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Monash. Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικές καί αναπαραγωγικές προοπτικές και ἐνδεχόμενες συνέπειες αὐτῆς» και αναγορεύτηκε έτσι διδάκτορας με βαθμό Άριστα.

 

Από το 2003 ως το 2019 δίδαξε στην Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων στο τμήμα Ιατρικής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Tartu και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αθηνών.

 

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Οκτωβρίου 1993 και πρεσβύτερος στις 25 Ιουνίου 1997. Στις 23 Απριλίου 1998 προχειρίστηκε αρχιμανδρίτης στην Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

 

Υπηρέτησε ως διάκονος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού Ηρακλείου και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge στις Η.Π.Α. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης διετέλεσε Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Διευθυντής της Εστίας Εκκλησιαστική Εκπαιδεύσεως της Πατριαρχικής Ακαδημίας, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής «Βιοηθικής και Συγχρόνου Προβληματισμού», Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκας από το 2002 ως την εκλογή του σε επίσκοπο.

 

Τον Απρίλιο του 2015 εξελέγη Επίσκοπος Χριστουπόλεως. Κατόπιν ανέλαβε καθήκοντα βοηθού επισκόπου στην Εκκλησία της Εσθονίας.  Συμμετείχε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης το 2016 ως σύμβουλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2018, κατόπιν εντολής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανέλαβε να μελετήσει το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 

Στις 9 Μαΐου 2019 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ωκεανίας και ενθρονίστηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 29 Ιουνίου 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply