Skip to main content

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Από το 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, είχαμε ένα στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη σε όλα τα επίπεδα. Για να το πετύχουμε μελετήσαμε και σχεδιάσαμε μια πόλη με ορίζοντα το 2030 που θα έδινε στους δημότες νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη, στη χρήση των δημόσιων χώρων, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Για να γίνει αυτό έπρεπε κατ’ αρχήν να βελτιώσουμε τις υποδομές της πόλης μας στο κέντρο και τις συνοικίες, στην πόλη και τα χωριά, ώστε να αποκτήσουμε τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν στη Λάρισα να εξελιχθεί σε μια όμορφη και λειτουργική πόλη για όλους. Να γίνει μια έξυπνη πόλη, με επιχειρηματικές ευκαιρίες, με νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια, πρωτοποριακό πολιτισμό και στοχευμένη κοινωνική αλληλεγγύη.

Αναμορφώσαμε έτσι το δημόσιο χώρο, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, με πάρκα πλατείες και νέο φωτισμό, με κέντρα πολιτισμού παντού, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να χρησιμοποιεί τις υποδομές. Τα παιδιά να ξαναβγούν στο δρόμο για να παίξουν, οι μητέρες να κυκλοφορούν με ασφάλεια, τα άτομα με αναπηρία να βρουν ζωτικό χώρο στην πόλη. Και όλοι να έχουν πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερό, με την αντικατάσταση προοδευτικά ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης.

Την ίδια στιγμή στον αναμορφωμένο δημόσιο χώρο, αναπτύσσονται νέες επιχειρήσεις που βρίσκουν εκεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσουν τη δραστηριότητα τους. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων δίνει τεράστια ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης και έτσι δημιουργούνται νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας έρχεται επίσης από την εξωστρέφεια. Οι θεσμοί που δημιουργήσαμε, αλλά και οι μεγάλες υποδομές της Λάρισας, όπως το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, η Πινακοθήκη, το Διαχρονικό Μουσείο, το Προσκήνιο Πολιτισμού (θέατρο ΟΥΗΛ) κάνουν τη Λάρισα προορισμό. Το Φεστιβάλ Πηνειού, η AgroThessaly, το Πάρκο των Ευχών, και το Θεσσαλικό μας Θέατρο έχουν αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης κατακόρυφα.

Ήρθε όμως το ακραίο γεγονός της πλημμύρας να μας αποδείξει ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει εδώ και καιρό, από τον Ιανό. Και φάνηκε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την διαχείριση των υδάτων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων από τους συναρμόδιους φορείς δεν ήταν αρκετός για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα των πόλεων μας. Ο Δήμος μας χωρίς να έχει ευθύνη και αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάστηκε να ξεπεράσει τα όρια του, να βγει μπροστά και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε κανένας δημότης, καμία οικογένεια και καμία επιχείρηση να μην βρεθούν ξανά ανοχύρωτοι μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Στην επόμενη μέρα έρχονται νέα εργαλεία για να μεγεθύνουν την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική φυσιογνωμία της πόλης και να απαντήσουν στην ανάγκη διαρκούς εξέλιξης της: Φροντίσαμε να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓE, όπου οι σχεδιασμοί μας προβλέπουν, μεταξύ άλλων και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου. Επίσης, με απόφασή μας παραχωρήθηκε έκταση στο Μεζούρλο όπου το Εθνικό Κέντρο Ερευνάς και Τεχνολογίας θα αναπτύξει το Ινστιστούτο Βιο – Οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας, έναν από τους μεγαλύτερους πόλους καινοτομίας και έρευνας για τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, οι πόροι και τα αναπτυξιακά μας εργαλεία πρέπει να αξιοποιηθούν σε μια νέα βάση, ώστε να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των υποδομών μας, να συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση των κινδύνων από μελλοντικές κρίσεις και να διευρύνουν τους όρους ασφάλειας των πολιτών.

Στην πόλη που εξελίσσεται, εξελίσσονται και οι άνθρωποι. Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών και η Πόλη που Μαθαίνει έδωσαν και δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες Λαρισαίους να γνωρίσουν τις σύγχρονες τάσεις της κοινωνίας, να αυξήσουν τη λειτουργικότητά τους στη νέα εποχή και να κατακτήσουν τη διαρκή γνώση που κάνει μια κοινωνία σύγχρονη. Πλέον ενσωματώνουμε στα θεματικά αντικείμενα και το κρίσιμο θέμα της ανθεκτικότητας.

Για να βελτιώσουμε τέλος την καθημερινότητα του πολίτη, προχωράμε μελετημένα στην ψηφιακή μετάβαση. Με ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου των πεζοδρόμων, με έξυπνο σύστημα ρύθμισης της στάθμευσης το οποίο ήδη ξεκινάει να λειτουργεί, με κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο χώρο του πρώην ΙΚΑ που πρόσφατα αποκτήσαμε, με ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες, με συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού και με σύγχρονα συστήματα διαβούλευσης με τους κατοίκους, η Λάρισα απαντά στη νέα εποχή με διαφάνεια, με όρους δημοκρατίας και περνάει στην πλήρη ψηφιοποίηση της. Κάνει τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη και τη δημοκρατία πιο διάφανη.

Στην επόμενη θητεία η πόλη θα «απογειωθεί». Θα έχει ένα μεταμορφωμένο οικιστικό περιβάλλον, με ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες, με ψηφιακό μετασχηματισμό, με νέα δεδομένα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως με ένα δίχτυ προστασίας που εγγυάται τη στήριξη των αδύναμων και με ένα πολιτισμό που δίνει μια διάσταση υπεροχής σε μια Λάρισα για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Δημιουργούμε το Μέλλον
με σοβαρότητα, ενσυναίσθηση και εμπιστοσύνη!